Hur går det till?

Först och främst gör jag en allmänundersökning av hästen, kontrollerar allmäntillstånd, hull och muskling, noterar ev andra uppenbara avvikelser av betydelse. Ibland är det av vikt att bedöma hästens tuggning av foder, då görs detta nu. Är jag i hästens egna box letar jag efter detaljer i miljön som kan påverka hästen avseende stress eller ätande.

Nästa steg är att sedera hästen (ge lugnande). Endast i undantagsfall låter jag bli att sedera; en bra sedering krävs för att hästen ska stå avslappnat och stilla samt för att släcka de reflexer i kinder och tunga som annars hindrar en fullständig undersökning. Jag använder i allmänhet domosedan kompletterat med torbugesic, behövs det har jag en arsenal med andra preparat med olika effekter för att kunna hjälpa även den mest smärtpåverkade och stressade häst.

Medan hästen somnar till påbörjar jag munundersökningen genom att undersöka utsidan av huvudet. Jag bedömer bettyp, palperar käkleder och övriga mjuk- och hårdvävnader, jämför underkäksgrenarna, kontrollerar lymfknutor och tandradernas yttre konturer. Jag bedömer käkledsrörlighet och letar avvikelser i rörelsen.

När hästen är tillräckligt sederad undersöker jag återigen käkrörligheten och tittar på framtänderna, inciciverna. Sedan sätter jag på munstegen, genom att locka hästen att gapa och då successivt öppna munstegen, lite i taget. Munstegar ser ofta rätt otäcka ut på utsidan, men de är en för hästen väldigt snäll konstruktion som hjälper hästen att hålla munnen öppen (jämför de bitklossar som du kan få använda hos tandläkaren) och ger en bra inblick i hästens mun. För mig är det viktigt att hästen hjälper själv till och gapar, jag tvingar inte upp munnen.

Jag spolar noggrant ur munnen med ett särskilt munstycke som jag fäster på stallets vattenslang. Sedan får hästen vila huvudet mot en mjukpolstrad boxdörr eller ett huvudstöd som jag har med mig.

Jag har två olika lampor att arbeta med. En fiberoptisk lampa som jag kan fästa vid munstegen, slangen är inte mycket tjockare än en penna. Oftast använder jag dock en exklusiv medicinsk pannlampa med ljuskällan placerad mitt mellan ögonen för optimalt arbetsljus. Båda lamporna ger ett fantastiskt, vitt ljus som gör att det blir lätt att hitta skador och förändringar i både tänder och mjukvävnader. Jag har även en intraoralkamera som jag kan använda vid mer komplicerade fall för både undersökning och dokumentation.

Jag bedömer tuggfunktionen, tändernas läge och noterar avvikelser. Jag letar efter orsaker till förändringarna och behandlar dem, t.ex genom avlägsnande av störande vargtänder eller främmande föremål, slipkorrigering, avlastning, ortodonti, endodonti, behandling av påbitningsskador och rengöring av tandfickor. Infektioner och inflammationer behandlas och avslutar med att lägga fluorlack över tänderna för att försegla slipade tandytor och förebygga karies. Jag noterar ev betselskador och diskuterar med hästhållaren hur man ska förändra betsling och utfodring och andra åtgärder för att nå bästa resultat.

Slutligen skriver jag journal och sparar ner de eventuella foton och intraolralbilder jag tagit. Hästhållaren får naturligtvis en kopia av journalen, utförligt kvitto med allt en redovisningsbyrå önskar, och om så önskas även en kopia av bilderna.

Efter behandlingen bör hästen inte äta på 2 timmar och inte ridas eller gå ut i hagen förrän effekten av sederingen helt är borta. Det rör sig om 2-4 timmar beroende på individ och dos. Tänk på att det är 6d tävlingskarens på lugnande medel så behandlingen inte förhindrar någon planerad start. Om operativa ingrepp i bettregionen har utförts, t.ex avlägsnande av vargtänder, så ska hästen slippa ha bett i munnen i 7-10d. Naturligtvis kan hästen ridas bettlöst under tiden.

Enkla undersökningshjälpmedel.

Hur går det till?

Tandutrustning för fältbruk.

Hur går det till?
Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

Tandvård hur ofta?

En häst som har ett perfekt bett, dvs inget över- eller underbett vare sig avseende framtänder eller tuggtänder, och som inte har några andra problem i munnen eller i (eller för den delen på eller bakom) resten av kroppen, klarar sig förmodligen… Läs mer >>

Vanliga problem

Munhålan och tuggsystemet är ett fantastiskt foderbearbetningssystem med mängder av funktioner, och ju mer man lär sig om den desto mer fascinerad blir man. Dessutom inser man då snabbt hur lätt något går fel när vi människor kommer in och stör… Läs mer >>