Hästtandvård

Det är svårt som hästägare att själv ha bra koll på munstatusen hos sin häst. Det är väsentligt mycket lättare med andra kroppsdelar; till exempel en hov: Här märker hästhållaren själv att det något är fel på hoven; hoven är varm, har slitits på fel sätt, fått fångringar, är utfluten eller fått djupa hornsprickor, har strålröta eller helt enkelt en sten inkilad i strålfåran. Det kan vara ett medfött problem, en näringsrelaterad förändring eller trauma.

Man vet hur hoven ska se ut och kännas och hur den ska skötas. Munhålan däremot, är för de flesta ett okänt område som verkligen inte är något som tittas till eller pysslas om i den dagliga vården av hästen. Tandsmärtor orsakade av till exempel sprickor, frakturer, kariesangrepp, tandlossning och betselöverslitning liksom påbitningar och andra slemhinneskador är sånt som hästägaren själv sällan kan upptäcka. Tyvärr kan sällan ens stallveterinären diagnosticera och behandla detta.

Men det är ju å andra sidan likadant för oss människor; vanliga läkare har sällan vare sig utrustning eller kompetens om tänder, vill man ha tandvård får man vända sig till någon som specialiserat sig på munhålan och dess sjukdomar.

Dessbättre går det framåt, fler och fler veterinärer fördjupar sig åtminstone något i ämnet hästtandvård och ett hundratal har idag möjlighet att iallafall undersöka munhålan med spegel och sond, och slipar restriktivt med hästanpassad tandläkarutrustning - ett enormt framsteg från tidigare "känn-och-raspa".

Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

Täcker försäkringen?

Här skiljer det sig enormt mellan olika försäkringsbolag så mitt tips är att ringa och fråga dem hur de ställer sig till olika problem i munhålan. Ofta täcker försäkringen frakturer och rotspetsabscesser (rotbölder) men inte alltid och ibland bara… Läs mer >>

Vilka är vi?

NINA LUNDGREN
Jag som startat det här företaget heter Nina Lundgren och bor i Hjärnarp utanför Ängelholm i Skåne. Jag har två härliga söner och hoppas kunna skaffa hund igen snart. Mitt livs kärlek bor på Ekerö utanför Stockholm, så nu erbjuder jag… Läs mer >>