Hästtandvård

Det är svårt som hästägare att själv ha bra koll på munstatusen hos sin häst. Det är väsentligt mycket lättare med andra kroppsdelar; till exempel en hov: Här märker hästhållaren själv att det något är fel på hoven; hoven är varm, har slitits på fel sätt, fått fångringar, är utfluten eller fått djupa hornsprickor, har strålröta eller helt enkelt en sten inkilad i strålfåran. Det kan vara ett medfött problem, en näringsrelaterad förändring eller trauma.

Man vet hur hoven ska se ut och kännas och hur den ska skötas. Munhålan däremot, är för de flesta ett okänt område som verkligen inte är något som tittas till eller pysslas om i den dagliga vården av hästen. Tandsmärtor orsakade av till exempel sprickor, frakturer, kariesangrepp, tandlossning och betselöverslitning liksom påbitningar och andra slemhinneskador är sånt som hästägaren själv sällan kan upptäcka. Tyvärr kan sällan ens stallveterinären diagnosticera och behandla detta.

Men det är ju å andra sidan likadant för oss människor; vanliga läkare har sällan vare sig utrustning eller kompetens om tänder, vill man ha tandvård får man vända sig till någon som specialiserat sig på munhålan och dess sjukdomar.

Dessbättre går det framåt, fler och fler veterinärer fördjupar sig åtminstone något i ämnet hästtandvård och ett hundratal har idag möjlighet att iallafall undersöka munhålan med spegel och sond, och slipar restriktivt med hästanpassad tandläkarutrustning - ett enormt framsteg från tidigare "känn-och-raspa".

Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

Bett och betsling

Kort sagt är variation lösenordet. Varierar man belastningen på munnens olika delar; tunga, laner och läppar, minimeras belastningen och därmed skadorna. En följsam hand, korrekt anpassat träns/huvudlag och bett av rätt storlek och typ för just den… Läs mer >>

Vem ska man välja?

Självklart ska du välja någon du litar på och som har en dokumenterad hästtandvårdsutbildning.
Någon som är verkligen är intresserad av sitt arbete och din häst.
Någon som kan förklara vad hon/han gör och varför detta behöver göras och vilka… Läs mer >>