Veterinärtjänster

Hästtandvård är vår nisch och det vi lägger mest kraft på. Men naturligtvis kan vi erbjuda även andra veterinärtjänster för din häst, hund, katt, kanin, ko eller vad helst du behöver hjälp med.

Tänk på att du kan spara pengar genom att passa på att vaccinera, besiktiga, skaffa pass, kolla det svullna ögat på boxgrannen, ta prover eller liknande, när vi ändå är på plats. Glöm bara inte att säga till när du bokar så vi sätter av tillräckligt med tid.

I ena bilen finns även en CR-röntgen av mycket hög kvalitet, som förutom att ta utmärkta tand- och skallbilder på häst lämpar sig väl för röntgenundersökningar av hästens ben, och naturligtvis även bilder på hund och katt. Kameran är en högpresterande Gierts och läsare och mjukvara är Konica Minolta Pegasus, ett system som lätt matchar bildkvaliteten hos djurklinikerna.

Veterinärtjänster

Vilka är vi?

NINA LUNDGREN
Jag som startat det här företaget heter Nina Lundgren och bor i Hjärnarp utanför Ängelholm i Skåne. Jag har två härliga söner och hoppas kunna skaffa hund igen snart. Mitt livs kärlek bor på Ekerö utanför Stockholm, så nu erbjuder jag hästtandvård även i den regionen då och då.
Jag har jobbat med hästar i hela mitt liv och i stort sett alla discipliner; dressyr, hoppning, galoppsport, travsport och western. Efter en tämligen odramatisk omkullridning har jag tyvärr fått lägga den regelbundna ridningen på hyllan, men kärleken till hästarna är oförändrad. Tävlar gör jag numera istället inom triathlon, en faktiskt lika rolig sport som hästsport. Och som om det inte räcker är jag certifierad Total Immersion simcoach och utbildar såväl nybörjare och ironmantävlande i crawl och öppet-vattensimning på fritiden. När man älskar sitt jobb så blir det massor av energi över när dagen är slut wink

Mitt intresse för just hästtänder sträcker sig långt tillbaka i tiden. På gymnasiet skrev jag specialarbete i ämnet och har sedan dess intresserat mig för allt som rör hästens munhåla. Jag gick ut veterinärhögskolan 2001, och började karriären som distriktsveterinär i Klippan, Svalöv och Flyinge. I mitt arbete som distriktsveterinär behandlade jag, liksom de flesta andra veterinärer, hästtänderna enligt den idag förlegade metod, som tills bara för några år sedan lärdes ut på veterinärhögskolan; munstege, rasp, känna med handen och titta med ficklampa. Man raspade bort vassa emaljåsar, mejslade ut vargtänder och kortade hakar.

När Sveriges Lantbruksuniversitet, VMD Ove Wattle och hästtandvårdsgurun och leg.tandläkare Torbjörn Lundström tillsammans organiserade efterutbildningen "Hästtandvård för veterinärer" såg jag en chans att förkovra mig ordentligt. Jag anmälde mig, och sedan första kursdagen är mitt liv som hästveterinär förändrat.
Utbildningen är uppdelad på tre delkurser samt examen. Inklusive praktik tar den ca 3 år och förkravet för att över huvud taget få delta är att man fullgjort veterinärutbildningen. Nivån är hög och kursen anses vara världens mest avancerade tandvårdsutbildning.
2009 blev jag godkänd vid examen, och fick då titeln hästodontolog. Inte långt därefter sade jag upp mig från Distriktsveterinärena, startade Svenska Hästtandvården och gick all-in på tänder. Under åren som gått sedan dess har jag vidareutbildat mig genom kurser i Tyskland, Storbritannien, Danmark och Sverige. Jag har även förärats titeln Fellow Member i NCED, Nordic College of Equine Dentistry. Jag är därtill medlem i EVDA och är aktiv i flera tandforum på webben. Hästmunnar är spännande, det är lätt att fastna....

EMMA TEGLER
Jag är uppväxt i Lund, Skåne, och mitt hjärta har klappat för djur, och i synnerhet hästar, så länge jag kan minnas. Idag bor jag i Uppsala sedan början av min veterinärutbildning 2014, men är ofta nere i Skåne och vill på sikt gärna ”komma hem” igen. Veterinär har jag velat bli lika länge som jag varit djurtokig, och för runt 10 år sedan sprang jag in i Nina i mitt dåvarande stall och övertalade henne att släpa på mig. Sedan dess har jag hunnit med många timmar med Nina framför hästmunnar runt om i landet, genomgått och tagit examen från veterinärutbildningen och hunnit bli riktigt biten när det kommer till arbetet med hästtänder. Sedan min examen har jag jobbat som distriktsveterinär med kor och hästar i Uppsala-/Stockholmstrakten, och för närvarande jobbar jag på Ambulatoriska kliniken där jag får kombinera veterinäryrket med att lära ut – något som jag tycker är fantastiskt kul! Jag har även äntligen fått börja ta egna tandpatienter, och det är minst lika roligt som att vara med och assistera! Att få bli en del av Svenska Hästtandvården har således varit en dröm länge, och i sommar tar jag ett litet steg på den vägen.

Som den hästnörd jag är har större delen att mitt liv cirkulerat runt dessa fantastiska djur även på fritiden. Har haft häst större delen av mitt liv, dock ej för närvarande, och när jag inte är på jobbet eller i stallet så står jag ofta med kameran i handen, då jag sedan flera år tillbaka jobbar deltid som fotograf. Favoritmotivet är, som man kan gissa, hästar, men det blir en hel del annat som hamnar framför linsen också. Övrig tid spenderar jag med nära och kära eller tränar thaiboxning.

Ser fram emot att träffa er ute i stallen framöver!

Tills vidare kommer vi ut till våra patienter i stallet, bokning sker via webbokningen. Emma utgår från Lund. Nina utgår från två orter, Hjärnarp utanför Ängelholm och Helgö på Ekerö utanför Stockholm. För de kunder som föredrar att åka till klinik erbjuder Nina möjligheten att boka tid hos henne på Hästkliniken Ugglarps Gård Evidensia utanför Ängelholm.
På Ugglarp finns Nina i stort sett varje torsdag.

Parallellt med hästtandvården ställer vi upp, i mån av tid, med allmän veterinärpraktik för hund, katt och lantbruksdjur, dock i mycket liten skala.

Vilka är vi?

Vilka är vi?

Vilka är vi?
Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

test

testar Läs mer >>

Täcker försäkringen?

Här skiljer det sig enormt mellan olika försäkringsbolag så mitt tips är att ringa och fråga dem hur de ställer sig till olika problem i munhålan. Ofta täcker försäkringen frakturer och rotspetsabscesser (rotbölder) men inte alltid och ibland bara… Läs mer >>