Veterinärtjänster

Hästtandvården är min nisch och det jag lägger mest kraft på. Men naturligtvis kan jag erbjuda även andra veterinärtjänster för din häst, hund, katt, kanin, ko eller vad helst du behöver hjälp med.

Tänk på att du kan spara pengar genom att passa på att vaccinera, besiktiga, skaffa pass, kolla det svullna ögat på boxgrannen, ta prover eller liknande, när jag ändå är på plats. Glöm bara inte att säga till när du bokar så vi sätter av tillräckligt med tid.

I bilen finns även en smidig digital röntgen av mycket hög kvalitet, som förutom att ta utmärkta tand- och skallbilder på häst lämpar sig väl för röntgenundersökningar av hästens ben och leder, och naturligtvis även bilder på hund och katt. Kameran är en högpresterande Gierts och läsare och mjukvara är Konica Minolta Pegasus, ett system som lätt matchar bildkvaliteten hos djurklinikerna.

Veterinärtjänster

Vem är då jag?

Jag som driver det här företaget heter Nina Lundgren och bor i Hjärnarp utanför Ängelholm i Skåne. Jag har två härliga söner och hoppas kunna skaffa hund igen snart. Jag började jobba som veterinär 2001, och har jobbat i nästan nio år som distriktsveterinär i Klippan, Svalöv och Flyinge. Våren 2009 sa jag upp mig och startade Svenska Hästtandvården. Jag har jobbat med hästar i hela mitt liv och i stort sett alla discipliner; dressyr, hoppning, galoppsport, travsport och western. Efter en tämligen odramatisk omkullridning har jag tyvärr fått lägga den regelbundna ridningen på hyllan, men kärleken till hästarna är oförändrad. Tävlar gör jag numera istället inom triathlon, en faktiskt lika rolig sport som hästsport. Och som om det inte räcker är jag certifierad Total Immersion simcoach och utbildar såväl nybörjare och ironmantävlande i crawl och öppet-vattensimning.

Mitt intresse för just hästtänder sträcker sig långt tillbaka i tiden. På gymnasiet skrev jag specialarbete i ämnet och har sedan dess intresserat mig för allt som rör hästens munhåla. I mitt arbete som distriktsveterinär behandlade jag, liksom de flesta andra veterinärer, hästtänderna enligt den idag förlegade metod, som tills bara för några år sedan lärdes ut på veterinärhögskolan; munstege, rasp, känna med handen och titta med ficklampa. Man raspade bort vassa emaljåsar, mejslade ut vargtänder och kortade hakar.

När Sveriges Lantbruksuniversitet, VMD Ove Wattle och hästtandvårdsgurun och leg.tandläkare Torbjörn Lundström tillsammans organiserade efterutbildningen "Hästtandvård för veterinärer" såg jag en chans att förkovra mig ordentligt. Jag anmälde mig, och sedan första kursdagen är mitt liv som hästveterinär förändrat.
Utbildningen är uppdelad på tre delkurser samt examen. Inklusive praktik tar den ca 3 år och förkravet för att över huvud taget få delta är att man fullgjort veterinärutbildningen. Nivån är hög och kursen anses vara världens mest avancerade tandvårdsutbildning.

Tills vidare kommer jag ut till mina patienter i stallet, men på sikt kommer jag att ordna med tandvårdsmottagning, både av arbetsskyddsskäl och tidseffektivitetsskäl. Fram tills dess finns möjlighet för de kunder som föredrar att åka till klinik att boka tid för tandbehandling hos någon av mina samarbetspartners eller i "uppsamlingsstall" i regionen. Du kan själv ringa direkt och boka dig till följande partners där jag arbetar som konsult med 3-4 veckors intervall.
Evidensia Specialisthästsjukhus i Helsingborg 042-16 80 50
På hästsjukhuset finns jag varje torsdag. Här samarbetar jag med fysioterapeuter, hovslagare, beridare och specialistveterinärer, allt för att hitta bästa lösningen för din häst.
Equi Team Internationals behandlingsstall 0737-02 06 05
strax norr om Ängelholm. Där finns jag första tisdagen varje månad. Equi Team erbjuder även tillridning och rehabiliteringsvård samt hästhotell.

Parallellt med hästtandvården ställer jag upp med allmän veterinärpraktik för hund, katt och lantbruksdjur, dock i mycket liten skala, på kvällstid och tidiga morgnar. Jag har en "garderobspraktik" i villan i Hjärnarp där sällskapsdjur kan tas emot vid behov.

Vem är då jag?

Vem är då jag?

Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

Vanliga problem

Munhålan och tuggsystemet är ett fantastiskt foderbearbetningssystem med mängder av funktioner, och ju mer man lär sig om den desto mer fascinerad blir man. Dessutom inser man då snabbt hur lätt något går fel när vi människor kommer in och stör… Läs mer >>

Vad kostar det?

Kvalificerad tandvård kostar pengar. Det du betalar för är kompetens, kvalitet och trygghet. Med bra utrustning och bra utbildning får din häst både korrekt diagnos och rätt behandling.
Om du jämför vad du årligen lägger på din hästs hovar så är… Läs mer >>