Veterinärtjänster

Hästtandvården är min nisch och det jag lägger mest kraft på. Men naturligtvis kan jag erbjuda även andra veterinärtjänster för din häst, hund, katt, kanin, ko eller vad helst du behöver hjälp med.

Tänk på att du kan spara pengar genom att passa på att vaccinera, besiktiga, skaffa pass, kolla det svullna ögat på boxgrannen, ta prover eller liknande, när jag ändå är på plats. Glöm bara inte att säga till när du bokar så vi sätter av tillräckligt med tid.

I bilen finns även en smidig digital röntgen av mycket hög kvalitet, som förutom att ta utmärkta tand- och skallbilder på häst lämpar sig väl för röntgenundersökningar av hästens ben, och naturligtvis även bilder på hund och katt. Kameran är en högpresterande Gierts och läsare och mjukvara är Konica Minolta Pegasus, ett system som lätt matchar bildkvaliteten hos djurklinikerna.

Veterinärtjänster

Vem är då jag?

Jag som driver det här företaget heter Nina Lundgren och bor i Hjärnarp utanför Ängelholm i Skåne. Jag har två härliga söner och hoppas kunna skaffa hund igen snart. Mitt livs kärlek bor på Ekerö utanför Stockholm, så nu erbjuder jag hästtandvård även i den regionen då och då. Jag började jobba som veterinär 2001, och har jobbat i nästan nio år som distriktsveterinär i Klippan, Svalöv och Flyinge. Våren 2009 sa jag upp mig och startade Svenska Hästtandvården. Jag har jobbat med hästar i hela mitt liv och i stort sett alla discipliner; dressyr, hoppning, galoppsport, travsport och western. Efter en tämligen odramatisk omkullridning har jag tyvärr fått lägga den regelbundna ridningen på hyllan, men kärleken till hästarna är oförändrad. Tävlar gör jag numera istället inom triathlon, en faktiskt lika rolig sport som hästsport. Och som om det inte räcker är jag certifierad Total Immersion simcoach och utbildar såväl nybörjare och ironmantävlande i crawl och öppet-vattensimning på fritiden. När man älskar sitt jobb så blir det massor av energi över när dagen är slut wink

Mitt intresse för just hästtänder sträcker sig långt tillbaka i tiden. På gymnasiet skrev jag specialarbete i ämnet och har sedan dess intresserat mig för allt som rör hästens munhåla. I mitt arbete som distriktsveterinär behandlade jag, liksom de flesta andra veterinärer, hästtänderna enligt den idag förlegade metod, som tills bara för några år sedan lärdes ut på veterinärhögskolan; munstege, rasp, känna med handen och titta med ficklampa. Man raspade bort vassa emaljåsar, mejslade ut vargtänder och kortade hakar.

När Sveriges Lantbruksuniversitet, VMD Ove Wattle och hästtandvårdsgurun och leg.tandläkare Torbjörn Lundström tillsammans organiserade efterutbildningen "Hästtandvård för veterinärer" såg jag en chans att förkovra mig ordentligt. Jag anmälde mig, och sedan första kursdagen är mitt liv som hästveterinär förändrat.
Utbildningen är uppdelad på tre delkurser samt examen. Inklusive praktik tar den ca 3 år och förkravet för att över huvud taget få delta är att man fullgjort veterinärutbildningen. Nivån är hög och kursen anses vara världens mest avancerade tandvårdsutbildning.

Tills vidare kommer jag ut till mina patienter i stallet, bokning sker via webbokningen. Jag utgår från två orter, Hjärnarp utanför Ängelholm och Ekerö utanför Stockholm. För de kunder som föredrar att åka till klinik erbjuder jag möjligheten att boka tid hos mig på Hästkliniken Ugglarps Gård utanför Ängelholm.
På Ugglarp finns jag varje torsdag.

Parallellt med hästtandvården ställer jag, i mån av tid, upp med allmän veterinärpraktik för hund, katt och lantbruksdjur, dock i mycket liten skala och primärt kvällstid. Jag har en mycket enkel "garderobspraktik" i villan i Hjärnarp där sällskapsdjur kan tas emot vid behov.

Vem är då jag?

Vem är då jag?

Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

Täcker försäkringen?

Här skiljer det sig enormt mellan olika försäkringsbolag så mitt tips är att ringa och fråga dem hur de ställer sig till olika problem i munhålan. Ofta täcker försäkringen frakturer och rotspetsabscesser (rotbölder) men inte alltid och ibland bara… Läs mer >>

Tandvård hur ofta?

En häst som har ett perfekt bett, dvs inget över- eller underbett vare sig avseende framtänder eller tuggtänder, och som inte har några andra problem i munnen eller i (eller för den delen på eller bakom) resten av kroppen, klarar sig förmodligen… Läs mer >>