Frågor & Svar

Maila din fråga till .(JavaScript must be enabled to view this email address) så publicerar jag den samt mitt svar här. Du får gärna fråga under alias om du inte vill ha ditt namn publicerat.

"Hej! Hur hanterar ni mina personuppgifter och min hästs journalinformation?"

Hej! Inom veterinärvården behandlas all journalinformation konfidentiellt, dvs vi vill ha din (djurägarens) tillåtelse innan vi låter någon utomstående ta del av informationen i din hästs journal. Emellertid finns det några undantag, såsom vid recept, remittering, provtagning etc. Då går viss information om dig och ditt djur ut till berörd tredjepart. Mer om detta, samt detaljerad information om hur företaget hanterar dina uppgifter hittar du HÄR.

"Hej! Min häst tuggar alltid på bettet. Det har han alltid gjort säger förra ägaren. Är det något jag behöver bekymra mig över, jag har hört att det är skadligt för tänderna.
/Paulina"


Hej Paulina!
Du har hört helt rätt, tänderna är inte alls skapta för att tugga på metall och det ger på sikt allvarliga skador på tänderna som faktiskt kan sluta med avlivning på grund av konsekvenserna av en död första kindtand.
Ofta beror betselöverslitning på att bettet är för långt eller ligger fel i munnen. Du måste få honom att sluta bita i bettet, lyckas du inte på egen hand så sök professionell hjälp, jag assisterar dig gärna.

MVH Nina

"Hur vet man att man har rätt bett? /anna"

Bett är en djungel och svårt att sammanfatta här. Storleken är viktigast, och en mjuk och följsam hand förstås. Har hästen inga skador i munnen, står lugnt med bettet i munnen utan att "lyfta upp" och tugga på det så kan du fortsätta använda det. Variera gärna bellan ledat och oledat, och även bettlöst så har du minimeratskaderisken. Jag hjälper dig gärna att prova ut rätt storlek när jag kommer ut till dig. Läs mer om detta här eller titta in på Torbjörn Lundströms hemsida; där finns ett utmärkt avsnitt om bett och betsling.
www.djurtandvardskliniken.se

"Hej! Min häst luktar illa i munnen sedan ungefär en månad. Det märks tydligt när jag tränsar. Han är 15 år och mår jättebra. Är det ändå något att oroa sig för?"

Ja, hästmunnar ska inte lukta illa. Något har hänt som gör att foder eller vävnad ligger och ruttnar i munnen, detta ska undersökas och åtgärdas snarast möjligt. Ring så bokar vi en tid. Spola gärna munnen med slang dagligen fram till besöket, och ge någon form av probiotika som fodertillskott för att stötta tarmfloran.

Annat intressant från Svenska Hästtandvården:

Veterinärtjänster

Hästtandvården är min nisch och det jag lägger mest kraft på. Men naturligtvis kan jag erbjuda även andra veterinärtjänster för din häst, hund, katt, kanin, ko eller vad helst du behöver hjälp med. Tänk på att du kan spara pengar genom att passa på… Läs mer >>

Hästtandvård

Det är svårt som hästägare att själv ha bra koll på munstatusen hos sin häst. Det är väsentligt mycket lättare med andra kroppsdelar; till exempel en hov: Här märker hästhållaren själv att det något är fel på hoven; hoven är varm, har slitits på fel… Läs mer >>